V termíne 15.7. – 26.7.2024 som mala jedinečnú príležitosť zúčastniť sa vzdelávacieho jazykového pobytu v španielskej Málage, na ktorý ma vyslala Jazyková škola v rámci projektu Erasmus +.
Málaga sa nachádza v Andalúzii, na južnom pobreží Španielska, pri Stredozemnom mori. Len pre zaujímavosť, je to štvrté najväčšie mesto v Španielsku (po Madride, Barcelone a Valencii), známe svojím teplým podnebím, krásnymi plážami a bohatou históriou. Málaga je tiež rodiskom Pabla Picassa a Antonia Banderasa, ktorý v meste vlastní vychýrenú reštauráciu.
Kurz, ktorého hlavným cieľom bolo štúdium španielskeho jazyka, som absolvovala v Malaca Instituto. Pred jeho začiatkom každý z nás absolvoval písomný test a následne aj ústnu skúšku, na základe čoho nás rozdelili do skupín podľa našich jazykových úrovní. Veľkou výhodou bolo to, že ubytovanie aj triedy sa nachádzali v rámci jedného komplexu, čo bolo veľmi praktické a pohodlné.
Vyučovanie sa mi páčilo a každý deň začínalo neformálne a príjemne – vyučujúca sa nás opýtala, ako sme strávili popoludnie predchádzajúceho dňa, čo nové sme sa dozvedeli, čo nás oslovilo, príp. prekvapilo. Takto sme sa spolu s ostatnými študentmi podelili o naše zážitky, čo v triede vytváralo príjemnú atmosféru. Celkovo spolupráca so všetkými lektormi bola výborná; zakaždým nám ochotne odpovedali na naše neutíchajúce otázky, a to nielen z oblasti gramatiky, ale aj kultúry a miestnych zvyklostí.😊
Na vyučovaní sme sa každý deň venovali gramatike, rozšíreniu slovnej zásoby a konverzácii na rôzne témy. Hodiny boli interaktívne a všetci študenti boli aktívne zapájaní. Pracovali sme samostatne, v dvojiciach aj skupinách. Moji spolužiaci boli z rôznych krajín, ako Rakúsko, Francúzsko, Dánsko, Nórsko, Taliansko, Švajčiarsko a Nemecko, a v rámci celého vzdelávacieho pobytu v Malaca Instituto som bola jedinou slovenskou študentkou. Na hodinách sa komunikovalo výhradne v španielčine (priznám sa, že francúzštinu a angličtinu som počas celého pobytu použila naozaj len príležitostne pri komunikácii mimo vyučovania).
Každý deň sme mali domáce úlohy, ktorých veru nebolo málo :-D, avšak práve prostredníctvom nich sme si upevnili prebrané učivo. Naše lektorky do výučby zapájali aj didaktické hry či prácu s piesňou. Počas pobytu sme dvakrát písali test na overenie nadobudnutých vedomostí, a po ich úspešnom zvládnutí som na konci pobytu získala certifikát úrovne B1.
Objavovanie mesta a jeho okolia
Vo voľnom čase som mala možnosť objavovať mesto Málaga a jej okolie. Hneď na začiatku pobytu som sa zúčastnila komentovanej prehliadky mesta, ktorú organizovala škola. Dozvedela som sa množstvo zaujímavých informácií o najdôležitejších pamiatkach a osobitostiach Málagy.
Za zmienku učite stojí Alcazaba, pevnosť v centre mesta, postavená počas arabskej nadvlády v 11. storočí. V jej tesnej blízkosti sa nachádza Teatro Romano de Málaga. Ide o rímske vonkajšie divadlo, postavené v 1. storočí nášho letopočtu a je jedným z najstarších divadiel svojho druhu. Určite stojí za návštevu aj Castillo de Gibralfaro, čo je zrúcanina hradu na hore Gibralfaro. Výhľady odtiaľ sú nezabudnuteľné. Katedrála Catedral de la Encarnación de Málaga je známa aj pod názvom La Manquita, čo v španielčine znamená „jednoruká“. Svoju prezývku si vyslúžila vďaka svojmu nedokončenému vzhľadu. Zaujímavosťou mesta je aj Centre Pompidou Málaga, čo predstavuje sesterské múzeum rovnomenného múzea v Paríži. Návštevníci. ktorých vášňou je umenie, si tam určite prídu na svoje. Múzeum Pabla Picassa a jeho rodný dom som, žiaľ, navštíviť nestihla.
Vo voľnom čase som sa tiež zúčastnila besedy o významnom španielskom režisérovi Pedrovi Almodóvarovi a cez víkend som navštívila neďaleké mesto Antequera. Nachádza sa asi 50 km severne od Málagy a je známe svojou bohatou históriou a architektúrou. Návšteva prírodnej rezervácie El Torcal de Antequera bola ďalším skvostom môjho pobytu. Ide o krasové pohorie s jedinečnými a fascinujúcimi skalnými útvarmi, ktoré vznikli v dôsledku miliónov rokov erózie.
Španielska gastronómia
Španielska gastronómia ma oslovila. Nemôžem nespomenúť paellu a espeto de sardinas. Espeto de sardinas sú španielske sardinky, ktoré sú najčastejšie grilované na špíze nad otvoreným ohňom. Tento spôsob prípravy je typický pre Málagu a okolie, kde sa sardinky často pripravujú v prímorských reštauráciách známych ako chiringuitos, nachádzajúcich sa priamo na pláži. Ich príprava je jednoduchá, ale vyžaduje si správnu techniku. Sardinky sa najprv očistia a potom sa napichnú na drevený špíz. Následne sa grilujú nad ohňom z olivových drevín, čo im dodáva nezameniteľnú chuť. Podávajú sa s plátkom citróna a sú obľúbeným jedlom miestnych obyvateľov aj turistov.
Spomedzi obľúbených nápojov Španielov typickú sangriu asi osobitne predstavovať netreba. Spojenie červeného vína, čerstvého ovocia, brandy či ovocného likéru prinesie neopísateľnú chuť. Najlepšie chutí s priateľmi, pri západe slnka a výhľadom na more.
Spomeniem ešte tinto de verano. Tento osviežujúci nápoj sa pripravuje zmiešaním červeného vína s citronádou alebo sódou a často sa podáva s plátkami citróna.
Som vďačná, že som sa uvedenej mobility mohla zúčastniť. Rozšírila som si svoje jazykové kompetencie, zručnosti a vedomosti zo španielskeho jazyka a spoznala španielsku kultúru každodenného života. Nemenej cenné sú pre mňa aj nové osobné priateľstvá, ktoré som počas pobytu získala. Tento pobyt bol pre mňa nielen jazykovou skúsenosťou, ale aj cennou životnou lekciou, ktorú si navždy uchovám vo svojom srdci. Do Málagy sa v budúcnosti určite veľmi rada vrátim.